Het gebruik van locatiegegevens om het coronavirus te bestrijden is zeer twijfelachtig

Coronavirus-controle

Momenteel wordt de mogelijkheid besproken om geïnfecteerde mensen te vinden om het coronavirus te bestrijden met behulp van locatiegegevens op hun mobiele telefoons.

Het Heinrich Hertz Instituut van de Fraunhofer Gesellschaft en het Robert Koch Instituut werken nu samen met het federale ministerie van Volksgezondheid. Uw doel is om te bepalen of de locatiegegevens van met coronavirus geïnfecteerde gebruikers van mobiele telefoons kunnen worden gebruikt om geïnfecteerde mensen te identificeren.

Bij het Robert Koch Instituut wordt gezegd dat dit project nog in ontwikkeling is, aangezien eerst de juridische en sociale randvoorwaarden moeten worden verduidelijkt. Het project bevindt zich echter "in de fase van het ontwikkelen van ideeën", waarna de juridische en sociale randvoorwaarden moeten worden verduidelijkt.

Privacykwesties

Coronavirus-controle
Coronavirus bestrijden

Er is nog geen specifiek project. Ook het Robert Koch Instituut leidt de discussie niet. Alle deelnemers en het verloop van de discussie zijn nog onbekend.

Federale functionaris voor gegevensbescherming Ulrich Kelber zei dat een definitieve beoordeling van de Tracking Protection Act niet mogelijk is. Tot dusver is alleen informatie van de huidige media beschikbaar. Hij voegde eraan toe dat geolocatiegegevens persoonlijke informatie over de eigenaar kunnen verzenden. Bijvoorbeeld de informatie over beweging. Dit kan worden gezien als een "massale schending van de privacy".

Tracking kan echter wettelijk correct zijn en mag de privacy niet schenden. Zo kan locatiegegevens worden verzameld met toestemming van mensen. Kelber zei dat toestemming vrijwillig en geïnformeerd moet zijn. Betrokkenen moeten gedetailleerd worden geïnformeerd over het doel van de verzameling, het gebruik van de gegevens en de bewaartermijn om de mogelijke risico's af te wegen.

Coronaviruscontrole: hoe nauwkeurig zijn de gegevens?

De federale commissaris voor Privacy is van mening dat de gedwongen toegang tot de mobiele telefoongegevens van geïnfecteerde personen "meer dan problematisch" is: "Naast de vraag op welke rechtsgrond een passende procedure moet worden gevolgd, moet ook de evenredigheid van de interventie in twijfel worden getrokken." Dit is het geval als de locatiegegevens niet op GPS zijn gebaseerd. In plaats daarvan worden radiocellen gebruikt. De locatiebepaling zou echter vrij onnauwkeurig zijn - wat op zijn beurt niet nuttig is voor de bestrijding van het coronavirus.


Geplaatst op:03 / 13 / 2020

Laat een bericht achter