Nieuwe politiewet in Beieren zorgt voor opschudding

Het wordt "zwaarste politiewet in Duitsland" genoemd sinds 1945 - en het is waarschijnlijk ook: de nieuwe Beierse politiewet, de 15. Misschien wordt besloten, het politie-apparaat biedt volledig nieuwe mogelijkheden: onderschep maatregelen zoals brieven, lees online chats en afluisteren al in "dreigend gevaar", dus preventief, zorg voor smaad, de "bewakingsstaat" is de toespraak. Naast talloze experts en ook oppositiepartijen die rechtszaken uitspreken of aankondigen, komen steeds meer mensen in heel Beieren tegen de voorgestelde wet op straat. Privacy is belangrijk voor Beieren, bijna 60% van de burgers zijn volgens een Green Survey tegen surveillance en inmenging in privacy.

Afluisteren & Co al bij "dreigend gevaar"

Als er eerder een "concreet gevaar" bestond, voorziet de wet al in het gebruik van de politie in geval van een "dreigend gevaar". En alleen dit kleine verschil doet de golven omhoog gaan. Omdat met de nieuwe wet de politie waarschijnlijk veel eerder en uitgebreider ingrijpt, ook al is er maar een vermoeden. In het bijzonder kunnen letters worden onderschept, DNA worden geanalyseerd voor zoekopdrachten of gezichtsherkenningssoftware die op openbare plaatsen wordt gebruikt. Het recht op burgerlijke vrijheid ziet er natuurlijk anders uit. De Bayern zien het ook zo: er zijn al enkele protesten gehouden, andere worden gepland. Eerst en vooral een grote demo op de 10. Mei in München, dat de goedkeuring van de wet wil voorkomen onder de slogan "geen aanval op onze vrijheid en burgerrechten!". Meer dan 16.000 mensen zijn geïnteresseerd, volgens Facebook voor de rally.

Faciliteer het werk van de politie

Natuurlijk is er altijd een tegenhanger van de critici die de nieuwe politiewet dienovereenkomstig verdedigen: bepaalde regels zijn gewoon niet meer actueel en zouden het werk van de politie bemoeilijken. Op dit moment is het bijvoorbeeld niet toegestaan ​​om de gegevens uit de cloud van een beveiligde mobiele telefoon te evalueren, maar alleen het stationaire geheugen. Dat zou het geval zijn met de nieuwe wet. Een ander nieuw reliëf is het geplande gebruik van drones bij zoekopdrachten. De autoriteiten houden rekening met de bescherming tegen terrorisme bij dergelijke maatregelen, die tegenwoordig helaas steeds belangrijker worden. Bovendien wordt natuurlijk voldoende controle over de uitgebreide bevoegdheden gegeven, zei de Beierse minister van Binnenlandse Zaken.

Steen van geschil nummer 2: psychiatry law

Maar niet alleen de nieuwe politiewet zorgt voor onrust: de ook in Beieren geplande hulpwet voor geestelijke gezondheid stuit op harde kritiek van organisaties en experts. Het spreekt van de 'glaspatiënt' en de 'publieke stigmatisering' van geesteszieken en van het feit dat mensen gelijkgesteld worden aan daders. Wat is hier gepland? Depressieve mensen moeten worden geregistreerd en hun gevoelige gegevens moeten vijf jaar worden bewaard - overheidsinstanties zoals de politie en anderen zouden er dan toegang toe hebben. Dus nogmaals een monitoring en vooral gevaarlijk voor de getroffenen, zoals Thomas Pollmächer, voorzitter van de federale vereniging "BDK" van de toonaangevende artsen van psychiatrische ziekenhuizen, zegt de Süddeutsche Zeitung: "De huidige wet creëert een context waarin geesteszieken moeten vrezen : 'Als ik nu naar buiten kom, loop ik het risico meteen opgesloten te raken' '. Eigenlijk gepland als een opluchtingswet, lijkt deze wet het niet te maken alsof het het doelwit zou raken ...

Bron: Süddeutsche Zeitung, netzpolitik.org


Geplaatst op:04 / 29 / 2018

Laat een bericht achter