Privacy en IPv6: u surft dus echt anoniem!

Iedereen die zich bezighoudt met het onderwerp IPv6 zal er snel achter komen dat IPv6 vrijwel elk apparaat verbonden met internet een uniek en uniek IP-adres toekent. Dit betekent ook dat gebruikers het duidelijk en vooral zeer kosteneffectief kunnen volgen (minder moeite). Dit betreft alle activiteiten van de gebruikers, via de webserverprotocollen en via interfaces op internet (internetknooppunt Frankfurt). Als gevolg van de verdere individualisering van de IP-adressen zal dit ook zorgen voor duidelijke gegevensbescherming nog urgenter maken.


IPv6 - het internetprotocol van de toekomst

Er is al lang sprake van een tekort aan adressen op internet. IPv6 wordt gepresenteerd als de oplossing voor het probleem, omdat het aantal adressen aanzienlijk toeneemt. De term IPv6 bestaat uit twee componenten. IP staat voor "Internet Protocol", v6 voor "Versie 6". IPv6 verhoogt niet alleen het aantal adressen, het brengt ook een aantal andere verbeteringen met zich mee.

IPv6 regelt de gegevensoverdracht via internet

IPv6 - Het internetprotocol van de volgende generatieOm de voordelen van IPv6 te begrijpen, moet men eerst weten waarvoor het internetprotocol dient. IPv6 bepaalt onder andere hoeveel adressen er op internet kunnen zijn. Elk apparaat op internet heeft een uniek IP-adres nodig om gegevens uit te wisselen met andere apparaten. De gegevens worden verzonden in de vorm van pakketten die niet alleen de eigenlijke inhoud bevatten, zoals de tekst op een website, maar ook administratieve informatie. De managementinformatie staat aan het begin van elk pakket, dat in technisch jargon "header" wordt genoemd. In de header staat onder meer waar een pakket vandaan komt en waar het naartoe moet. Dit is de enige manier voor een webserver om bijvoorbeeld te weten wie zojuist een aanvraag voor een website heeft gedaan en naar welk IP-adres hij de gewenste inhoud moet terugsturen.

IPv6: meer cijfers voor de IP-adressen elimineren adrestekorten

IP-adressen op internet zijn daarom net zo belangrijk als de postcode van een plaats: beide zorgen ervoor dat een pakket betrouwbaar bij een geadresseerde wordt afgeleverd. Wat er gebeurt als de postcodes schaars worden, blijkt uit de hereniging in Duitsland. Met meer dan 12 gemeenten en nog meer postcodegebieden in Duitsland zouden vier cijfers simpelweg niet genoeg zijn geweest. Als oplossing is ervoor gekozen om het aantal postcodes uit te breiden met één cijfer. Op internet dreigde een tekort aan adressen vanwege het oude IPv000-protocol. Ook hier is gekozen voor de oplossing om de adressen ten opzichte van de locaties met IPv4 uit te breiden en daarmee hun aantal te vergroten. Dit gebeurt niet alleen op meerdere plaatsen maar ook doordat er letters worden gebruikt in plaats van cijfers.

Het adrestekort was al vóór 20 jaar geleden voorspelbaar

De vraag of het adrestekort niet kon worden voorzien, kan heel duidelijk met “nee” worden beantwoord. Versie 4 van het internetprotocol dat momenteel in gebruik is, werd gedefinieerd in 1981 en staat maximaal ongeveer 4,3 miljard IP-adressen toe. Een deel ervan is gereserveerd voor particuliere netwerken en is niet beschikbaar op internet. Niemand had toen kunnen vermoeden dat het internet op een dag meer adressen nodig zou hebben, maar het was al duidelijk dat de adressen strikt beperkt waren. De weinige computers met internettoegang waren in die tijd dure mainframecomputers en werden voornamelijk gebruikt in universiteiten, bedrijven of militaire instellingen; thuiscomputers met internet of mobiele telefoons waren uitgesloten. De laatste gratis IPv4-adressen werden in 2011 door de IANA verspreid onder de regionale registratiekantoren.

IPv4-adressen - weergave
IPv4-adressen - representatie

 

IPv6-adressen - weergave
IPv6-adressen - representatie

Momenteel gebruikte technieken voorkomen een snelle introductie van IPv6

De angst dat het internet in de nabije toekomst zonder IPv6 zal afbreken, is echter ongegrond. Momenteel worden verschillende technologieën gebruikt die het probleem van adrestekorten kunstmatig omzeilen. Duitse mobiele netwerken delen bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres met enkele duizenden gebruikers omdat de provider de individuele toewijzing intern anders beheert. Hetzelfde geldt voor servers op internet, die slechts één IP hebben, maar waarover verschillende websites toegankelijk zijn. De marktintroductie van IPv6 wordt onder andere uitgesteld tot het thuisgebied.

Beperkte privacybescherming via IPv6

Privacykwesties vanwege vast IP

Er zijn al privacykwesties rondom IPv6, omdat het grote aantal IPv6-adressen het mogelijk maakt dat elk apparaat permanent een vast IP-adres krijgt toegewezen, waardoor het uniek identificeerbaar is. Met vaste IP-adressen zou het in principe mogelijk zijn om voor elke aanvraag permanent te bepalen van welk apparaat het afkomstig was. Er wordt echter nog steeds betwist of het IP-adres in de zin van de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming tot de persoonlijke gegevens behoort, die bijzonder waardevol worden geacht om te worden beschermd. In Zwitserland werd het IP-adres echter ook de moeite waard verklaard om de functies van de bescherming van de privacy te beschermen. Dat is de reden waarom hier geen gebruikersgegevens van IP-adressen worden vrijgegeven, alleen staat veiligheid en kritieke eisen van de wet, kunnen en kunnen worden goedgekeurd door een rechter, deze regels omzeilen en gebruikers dus identificeerbaar maken door een IP-adres. Dat is waarom VPNAanbieder uit Zwitserland zeer populaire diensten buiten het land.

Tot nu toe ontvangen gebruikers over het algemeen een nieuw IP-adres telkens wanneer ze inbellen via de dynamische IP-toewijzing van de internetproviders. Dit is niet langer nodig, maar veel ISP's willen dit proces voor hun privéklanten blijven volgen. Ze kunnen dus een toeslag in rekening blijven brengen voor statische IP-adressen, die alleen nuttig zijn voor bepaalde toepassingen, zoals de werking van een server.

Statische en dynamische adrestoewijzing

IP-adressen bestaan ​​uit een netwerkgedeelte en een apparaatgedeelte. Met IPv6-adressen krijgt een gebruiker alleen het netwerkgedeelte toegewezen door zijn ISP, het apparaatgedeelte wordt gegenereerd door de netwerkadapter in het gebruikte eindapparaat - bijvoorbeeld pc, tablet of smartphone. De standaardmethode van IPv6 zorgt ervoor dat het apparaatgedeelte wordt gegenereerd op basis van het MAC-adres. Dit is uniek voor elk netwerkapparaat in de wereld en zou bijvoorbeeld bij elk bezoek aan een website geïdentificeerd kunnen worden, zodat het mogelijk zou zijn om een ​​gedetailleerd profiel aan te maken. De zogenaamde privacy-extensies zijn daarom ontworpen om redenen van gegevensbescherming. Hiermee genereert een netwerkapparaat automatisch een wisselend apparaatdeel, ongeacht het MAC-adres, in plaats van slechts één keer een vast adres aan te maken.

Zelfs een dynamisch IP-adres garandeert geen anonimiteit

Hoewel de gebruiker het apparaatgedeelte van het IPv6-adres dynamisch genereert met behulp van de privacy-extensies, kan het providergedeelte van het adres voldoende specifiek zijn om een ​​enkele gebruiker of zijn internetverbinding te identificeren. Om niet te worden geïdentificeerd door het IPv6-adres, moeten daarom beide delen van het IP-adres dynamisch worden verkregen.

Bij een vermoeden van strafbare feiten kan de politie - zoals nu al bij IPv4 het geval is - via de internetprovider bepalen aan welke aansluiting het adres op dat moment was toegewezen, ook bij dynamisch toegewezen IP-adressen, als dit nog bij de ISP staat.

VPN- Providers bieden "niet-traceerbare IP-adressen" aan!

Zelfs als het op dit moment nauwelijks een is VPN gebruikt zelf IPv6-adressen, dus in de toekomst het gebruik van een VPNs worden veel noodzakelijker. Als u een internetprovider gebruikt die al IPv6 gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over welke VPN hij gebruikt. De providers blokkeren het gebruik van de IPv6-adressen meestal via hun eigen applicaties en daarom blijven ze de IPv4-adressen gebruiken om op internet te surfen. Er is momenteel geen reden om er een te kiezen VPN ongeacht of uw eigen ISP nu IPv4 en / of IPv4 + IPv6 gebruikt.


Geplaatst op:06 / 27 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links