Privacy en IPv6: u surft dus echt anoniem!

Iedereen die zich bezighoudt met het onderwerp IPv6 zal er snel achter komen dat IPv6 vrijwel elk apparaat verbonden met internet een uniek en uniek IP-adres toekent. Dit betekent ook dat gebruikers het duidelijk en vooral zeer kosteneffectief kunnen volgen (minder moeite). Dit betreft alle activiteiten van de gebruikers, via de webserverprotocollen en via interfaces op internet (internetknooppunt Frankfurt). Als gevolg van de verdere individualisering van de IP-adressen zal dit ook zorgen voor duidelijke gegevensbescherming nog urgenter maken.


IPv6 - het internetprotocol van de toekomst

WSeit Langem is het internet van adres tekorten de toespraak. IPv6 wordt gepresenteerd als een oplossing voor het probleem omdat het het aantal adressen aanzienlijk verhoogt. De term IPv6 bestaat uit twee componenten. IP staat voor "Internet Protocol", v6 voor "Versie 6". Maar IPv6 verhoogt niet alleen het aantal adressen, maar brengt ook enkele andere verbeteringen met zich mee.

IPv6 regelt de gegevensoverdracht via internet

IPv6 - Het internetprotocol van de volgende generatieOm de voordelen van IPv6 te begrijpen, moet u eerst weten waarvoor het internetprotocol is bedoeld. IPv6 definieert onder andere hoeveel adressen er op internet kunnen zijn. Elk apparaat op internet heeft een uniek IP-adres nodig om gegevens uit te wisselen met andere apparaten. De gegevens worden verzonden in de vorm van pakketten die niet alleen de feitelijke inhoud bevatten, zoals de tekst op een website, maar ook administratieve informatie. De managementinformatie staat aan het begin van elk pakket dat in het jargon bekend staat als "header". De header geeft onder andere aan waar een pakket vandaan komt en waar het naartoe moet worden gestuurd. Alleen dan kan een webserver bijvoorbeeld weten wie zojuist een aanvraag voor een website heeft gedaan en naar welk IP-adres hij de gewenste inhoud moet retourneren.

IPv6: meer cijfers voor de IP-adressen elimineren adrestekorten

IP-adressen op internet zijn daarom net zo belangrijk als de postcode van een plaats: beide zorgen voor een betrouwbare levering van een pakket aan een geadresseerde. Wat er gebeurt wanneer de postcodes schaars worden, heeft hereniging in Duitsland aangetoond. Met meer dan 12 000-gemeenschappen en zelfs meer postcodegebieden in Duitsland, zouden vier banen niet voldoende zijn geweest. De oplossing was om het aantal postcodes te vergroten door ze met één plaats uit te breiden. Vanwege het oude protocol IPv4 was er ook een adrestekort op internet. Nogmaals, de oplossing was om de adressen van IPvX NUMX-locaties uit te breiden en hun aantal te vergroten. Dit gebeurt niet alleen met meer cijfers, maar ook met het gebruik van letters in plaats van cijfers.

Het adrestekort was al vóór 20 jaar geleden voorspelbaar

De vraag of het tekort aan adressen onvoorspelbaar was, kunt u duidelijk met "nee" beantwoorden. Het momenteel gebruikte internetprotocol in de versie 4 was 1981 en biedt een maximum van ongeveer 4,3 miljard IP-adressen. Waarvan een deel ervan gereserveerd voor privé-netwerken niet beschikbaar is op internet. Op dat moment kon niemand zich voorstellen dat internet uiteindelijk meer adressen nodig zou hebben, maar op dat moment was het al duidelijk dat de adressen strikt beperkt zijn. De weinige computers met internettoegang op dat moment waren dure mainframes en bevonden zich voornamelijk in universiteiten, bedrijven of militaire instellingen, thuisgeschikte computers of mobiele telefoons waren zelfs ondenkbaar. De laatste gratis IPv4-adressen werden in het jaar 2011 door de IANA verspreid onder de regionale aanbestedende diensten.

IPv4-adressen - weergave
IPv4-adressen - weergave

IPv6-adressen - weergave
IPv6-adressen - weergave

Momenteel gebruikte technieken voorkomen een snelle introductie van IPv6

De angst dat het internet in de nabije toekomst zonder IPv6 zal afbreken, is echter ongegrond. Momenteel worden verschillende technologieën gebruikt die het probleem van adrestekorten kunstmatig omzeilen. Duitse mobiele netwerken delen bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres met enkele duizenden gebruikers omdat de provider de individuele toewijzing intern anders beheert. Hetzelfde geldt voor servers op internet, die slechts één IP hebben, maar waarover verschillende websites toegankelijk zijn. De marktintroductie van IPv6 wordt onder andere uitgesteld tot het thuisgebied.

Beperkte privacybescherming via IPv6

Privacykwesties vanwege vast IP

Er zijn al privacykwesties rondom IPv6, omdat het grote aantal IPv6-adressen het mogelijk maakt dat elk apparaat permanent een vast IP-adres krijgt toegewezen, waardoor het uniek identificeerbaar is. Met vaste IP-adressen zou het in principe mogelijk zijn om voor elke aanvraag permanent te bepalen van welk apparaat het afkomstig was. Er wordt echter nog steeds betwist of het IP-adres in de zin van de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming tot de persoonlijke gegevens behoort, die bijzonder waardevol worden geacht om te worden beschermd. In Zwitserland werd het IP-adres echter ook de moeite waard verklaard om de functies van de bescherming van de privacy te beschermen. Dat is de reden waarom hier geen gebruikersgegevens van IP-adressen worden vrijgegeven, alleen staat veiligheid en kritieke eisen van de wet, kunnen en kunnen worden goedgekeurd door een rechter, deze regels omzeilen en gebruikers dus identificeerbaar maken door een IP-adres. Dat is waarom VPNAanbieder uit Zwitserland zeer populaire diensten buiten het land.

Tot nu toe ontvangen gebruikers over het algemeen een nieuw IP-adres telkens wanneer ze inbellen via de dynamische IP-toewijzing van de internetproviders. Dit is niet langer nodig, maar veel ISP's willen dit proces voor hun privéklanten blijven volgen. Ze kunnen dus een toeslag in rekening blijven brengen voor statische IP-adressen, die alleen nuttig zijn voor bepaalde toepassingen, zoals de werking van een server.

Statische en dynamische adrestoewijzing

IP-adressen bestaan ​​uit een netwerkgedeelte en een apparaatgedeelte. Met IPv6-adressen krijgt een gebruiker alleen het netwerkgedeelte toegewezen door zijn ISP, het apparaatgedeelte wordt gegenereerd door de netwerkadapter in de gebruikte terminal - bijvoorbeeld pc, tablet of smartphone. De standaardmethode van IPv6 is dat het apparaatgedeelte wordt gegenereerd op basis van het MAC-adres. Dit is uniek voor elk netwerkapparaat ter wereld en kan bijvoorbeeld worden geïdentificeerd telkens wanneer u een webpagina bezoekt, zodat u een gedetailleerd profiel kunt maken. Om privacyredenen zijn zogenaamde privacy-extensies ontworpen. Hiermee genereert een netwerkapparaat automatisch een veranderend apparaatdeel, ongeacht het MAC-adres, in plaats van slechts één keer een vast adres aan te maken.

Zelfs een dynamisch IP-adres garandeert geen anonimiteit

Hoewel de gebruiker het apparaatgedeelte van het IPv6-adres dynamisch genereert met behulp van de privacy-extensies, kan het providergedeelte van het adres voldoende specifiek zijn om een ​​enkele gebruiker of zijn internetverbinding te identificeren. Om niet te worden geïdentificeerd door het IPv6-adres, moeten daarom beide delen van het IP-adres dynamisch worden verkregen.

Als echter strafbare feiten worden vermoed, kan de politie - zoals al het geval is met IPv4 - ook de internetprovider gebruiken om de verbinding te bepalen waaraan het adres op dat moment was toegewezen, zelfs als het IP-adres nog steeds aan de ISP was toegewezen.

VPNProviders bieden "niet-traceerbare IP-adressen" aan!

Zelfs als het op dit moment nauwelijks een is VPN gebruikt zelf IPv6-adressen, dus in de toekomst het gebruik van een VPNs worden veel noodzakelijker. Als u een internetprovider gebruikt die al IPv6 gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over welke VPN hij gebruikt. De providers blokkeren het gebruik van de IPv6-adressen meestal via hun eigen applicaties en daarom blijven ze de IPv4-adressen gebruiken om op internet te surfen. Er is momenteel geen reden om er een te kiezen VPN ongeacht of uw eigen ISP nu IPv4 en / of IPv4 + IPv6 gebruikt.


Geplaatst op:06 / 27 / 2018

Laat een bericht achter