“Veilig”, “klein trace” of “anoniem” op internet surfen? Wat zijn de verschillen?

Waarom u moet beslissen wat u op internet wilt onthullen.

Er zijn nog steeds een paar van mijn lezers die niet graag observeren. Velen hebben ook gordijnen voor de ramen thuis, en ze zijn terughoudend om te kijken of zelfs zonder waarschuwing gefilmd te worden. Welnu, de massa gebruikers heeft blijkbaar niets te verbergen. (Sarcasme).

Maar als je jezelf wilt beschermen tegen vervolging door bedrijven, reclamebedrijven of zelfs regeringen op internet, kun je met weinig middelen veel bereiken. Dat men heel gemakkelijk slechts kleine sporen kan achterlaten in iemands activiteiten op internet is eenvoudig, maar het wordt moeilijker als we willen spreken van een "anoniem suffe". Zoals veel in het leven, begint alles met een definitie van de termen.

De overgangen tussen de verschillende concepten zijn vloeiend, er zijn geen duidelijke grenzen, maar ik zal proberen de belangrijkste onderscheidingen te formuleren.

Surfen op laag niveau

Energiezuinig surfen is in de eerste plaats een beschermingsconcept tegen alomtegenwoordige tracking en observatie voor het creëren van uitgebreide persoonlijkheidsprofielen, die vervolgens kunnen worden misbruikt voor de gerichte manipulatie van de betrokken persoon. “Anonimiteit” (bijvoorbeeld voor risicogroepen zoals klokkenluiders) staat niet centraal.

Met de term “lage sporen” is het ook uitgesloten dat u helemaal geen sporen achterlaat. Voor de gebruiker betekent dit dat hij altijd kan worden blootgesteld aan een bepaalde "naamgeving van zijn activiteiten". Er wordt eenvoudigweg geprobeerd om zo min mogelijk te delen door nalatige instellingen of het bereidwillig delen van eigen informatie met bezochte websites en diensten. Het gebruik van social media en het proberen zo min mogelijk sporen achter te laten, hoeven elkaar niet uit te sluiten, want je moet vooral zelf kunnen kiezen welke informatie je wel en niet wilt delen. Het gebruik van internet met weinig sporen helpt om meer controle te krijgen over de eigen gegevens, maar het houdt de gebruiker wel “anoniem”.

Bescherming tegen tracking kan worden bereikt door verschillende maatregelen:
Vermijd het verzamelen van gegevens en blokkeer trackingelementen zoals banneradvertenties, antisociale knoppen, JavaScript-trackingcode of HTML-bugs.
Vermijd langetermijnmarkeringen (cookies, EverCookies).
Schakel functies uit die geschikt zijn voor vingerafdrukken van de browser.


Anoniem surfen

De wens om volledig “anoniem” te kunnen informeren op internet is een ander doel. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt dat er bepaalde risicogroepen kunnen zijn die zich ook moeten beschermen door gerichte monitoring of repressie, maar er is ook de Otto normale surfer, die amper opvalt maar toch 'anoniem' wil gaan op internet. Als u de wetten of andere staatsvereisten niet wilt respecteren, moet u bang zijn voor onderdrukking door de macht of het staatsapparaat ... enz.

Bedreigde groepen mensen.

Bij de eerste groep mensen zijn de maatregelen om bewaking te voorkomen vrij uitgebreid, men moet er ook rekening mee houden dat er niet alleen ONLINE maar ook conventionele bewakingsmethoden kunnen zijn en dat toegang tot en manipulatie van eigen apparaten ook deel uitmaken van één gerichte bewaking kan zijn. In dit geval kan worden aangenomen dat hier een grote verscheidenheid aan zaken wordt gebruikt in combinatie en dat daarom meer voorzichtigheid en maatregelen moeten worden genomen. Dat u ook uw eigen apparaten vernieuwt, die u zult gebruiken om te communiceren of internet te gebruiken, is essentieel.

De onopvallende internetgebruiker.

Degenen die zich daadwerkelijk veilig voelen voor gerichte surveillance omdat ze niet tot bekende risicogroepen tellen, hebben het gemakkelijker, maar ook in dit geval moeten enkele drastische maatregelen worden genomen.

Hoe bereik je "anonimiteit"?

Anoniem internetgebruik bereik je door je onder te dompelen in een voldoende grote groep met identieke kenmerken, zodat individuele individuen niet meer te onderscheiden zijn op basis van kenmerken als het IP-adres, het browsertype of andere zaken. Een van de meest bekende implementaties voor "anonimiteit" is daarom ook de TOR browser, die IP-adres en browser-ID's combineert in de pool van gebruikers en zo individuen niet herkent. Vanwege sterke anonimisering is het natuurlijk onmogelijk om individuele personen te volgen om persoonlijkheidsprofielen te maken, een positief neveneffect. Maar ook door anders VPN-Services met of zonder cascades, kan dit effect worden bereikt op voorwaarde dat het gebruik van een geschikte browser en zijn beveiligde instellingen ook in acht worden genomen.


veilig surfen

Om “veilig surfen” te realiseren, ligt de focus op het beschermen van uw eigen computer en lokale data tegen aanvallen vanaf internet. Het belangrijkste punt zijn regelmatige updates van de browser en het besturingssysteem. U kunt de browser harden (beschermen) tegen aanvallen. Maar ook een virtualisatie van de surfomgeving kan de lokale data beschermen tegen succesvol gecompromitteerde browsers. Kenmerkend is het gebruik van beveiligingssoftware, die hiervoor in een enorme markt wordt aangeboden. Ik sta echter sceptisch tegenover deze oplossingen, aangezien ze meestal worden beoordeeld of geadverteerd om reclamedoeleinden en minder op basis van hun feitelijke functie. Alles wat u zelf kunt bedienen, zoals de instellingen van uw eigen applicaties en apparaten, moet u ook leren om uzelf te bedienen. Hierdoor bent u onafhankelijk van dure software en krijgt u controle over de beveiliging van uw eigen systeem.

 

Belangrijke opmerking

Naast technische middelen is ook het eigen gedrag in het netwerk cruciaal om het gewenste doel te bereiken. Dit hoort dan bij het veld Awarness:
Wie zijn leven op Facebook of Twitter plaatst, neemt de analyse van de gegevens natuurlijk voor marketingdoeleinden of politieke campagnes bij de inkoop.
Degenen die als klokkenluiders niet-geanonimiseerde documenten verzenden die kunnen worden herleid tot een kleine groep mensen, riskeren hun anonimiteit.
Degenen die willekeurig software van dubieuze bronnen zoals de ComputerBild-website installeren, riskeren de beveiliging van hun systeem.

 


Geplaatst op:04 / 24 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links