"Veilig", "Tracker" of "Anoniem" op internet "surfen"? Wat zijn de verschillen?

Waarom u moet beslissen wat u op internet wilt onthullen.

Er zijn nog steeds een paar van mijn lezers die niet graag observeren. Velen hebben ook gordijnen voor de ramen thuis, en ze zijn terughoudend om te kijken of zelfs zonder waarschuwing gefilmd te worden. Welnu, de massa gebruikers heeft blijkbaar niets te verbergen. (Sarcasme).

Maar degenen die zichzelf nu willen beschermen tegen vervolging door bedrijven, reclamebedrijven of overheden op internet, kunnen een paar dingen bereiken met weinig middelen. Het is gemakkelijk om heel weinig sporen achter te laten op uw activiteiten op internet, maar het wordt moeilijker als we het hebben over een "anonieme roeping". Dus, zoals veel dingen in het leven, begint alles met een definitie van concepten.

De overgangen tussen de verschillende concepten zijn vloeiend, er zijn geen duidelijke grenzen, maar ik zal proberen de belangrijkste onderscheidingen te formuleren.

Surfen op laag niveau

Energiezuinig surfen Eerst en vooral is het een beschermingsconcept tegen alomtegenwoordige tracking en monitoring om uitgebreide persoonlijkheidsprofielen te creëren die vervolgens kunnen worden misbruikt voor gerichte manipulatie van de getroffen persoon. "Anonimiteit" (bijvoorbeeld voor risicogroepen zoals klokkenluiders) is hier niet de focus.

De term "laag profiel" sluit echter ook de mogelijkheid uit om helemaal geen sporen achter te laten. Dit betekent voor de gebruiker dan dat hij altijd kan worden blootgesteld aan een bepaalde "naamgeving van zijn activiteiten". Het probeert eenvoudigweg zo min mogelijk te delen door nalatige attitudes of bereidwillig delen van eigen informatie met bezochte websites en diensten. Het gebruik van sociale media en de poging om zo min mogelijk sporen achter te laten, mogen elkaar niet uitsluiten, omdat u in de eerste plaats moet kunnen kiezen welke informatie u wilt delen en welke niet. Een laag profielgebruik van internet helpt dus om meer controle over de eigen gegevens te krijgen, maar zal de gebruiker "anoniem" kunnen houden.

Bescherming tegen tracking kan worden bereikt door verschillende maatregelen:
Vermijd het verzamelen van gegevens en blokkeer trackingelementen zoals banneradvertenties, antisociale knoppen, JavaScript-trackingcode of HTML-bugs.
Vermijd langetermijnmarkeringen (cookies, EverCookies).
Schakel functies uit die geschikt zijn voor vingerafdrukken van de browser.


Anoniem surfen

De wens om volledig "anoniem" op internet te kunnen informeren, is een ander doel. Hier moet onderscheid worden gemaakt dat er bepaalde risicogroepen kunnen zijn, die zichzelf ook moeten beschermen door doelbewuste monitoring of repressies, maar er is ook de Otto-Normalsurfer, die nauwelijks merkbaar maar toch "anoniem" op internet wil bewegen. Respecteer geen wetten of staatseisen, moet bang zijn voor repressie door de macht of staatsapparatuur ... etc.

Bedreigde groepen mensen.

Bij de eerste groep mensen zijn de maatregelen om bewaking te voorkomen vrij uitgebreid, men moet er ook rekening mee houden dat er niet alleen ONLINE maar ook conventionele bewakingsmethoden kunnen zijn en dat toegang tot en manipulatie van eigen apparaten ook deel uitmaken van één gerichte bewaking kan zijn. In dit geval kan worden aangenomen dat hier een grote verscheidenheid aan zaken wordt gebruikt in combinatie en dat daarom meer voorzichtigheid en maatregelen moeten worden genomen. Dat u ook uw eigen apparaten vernieuwt, die u zult gebruiken om te communiceren of internet te gebruiken, is essentieel.

De onopvallende internetgebruiker.

Degenen die zich daadwerkelijk veilig voelen voor gerichte surveillance omdat ze niet tot bekende risicogroepen tellen, hebben het gemakkelijker, maar ook in dit geval moeten enkele drastische maatregelen worden genomen.

Hoe "anonimiteit" bereiken?

Anoniem internetgebruik kan worden bereikt door onder te dompelen in een voldoende grote groep met identieke kenmerken, zodat individuele personen niet langer kunnen worden onderscheiden door functies zoals IP-adres, browsertype of andere dingen. Een van de bekendste implementaties voor "anonimiteit" is daarom ook de TOR browser, die IP-adres en browser-ID's combineert in de pool van gebruikers en zo individuen niet herkent. Vanwege sterke anonimisering is het natuurlijk onmogelijk om individuele personen te volgen om persoonlijkheidsprofielen te maken, een positief neveneffect. Maar ook door anders VPNDiensten met of zonder cascades, dit effect kan worden bereikt als ook rekening wordt gehouden met het gebruik van een geschikte browser en de beveiligde instellingen.


veilig surfen

Om "veilig surfen" te bereiken, plaatst men de bescherming van de eigen computer en de lokale gegevens tegen aanvallen van het InterNet in het midden. Het belangrijkste punt zijn regelmatige updates van de browser en het besturingssysteem. U kunt de browser harden (beschermen) tegen aanvallen. Maar ook een virtualisatie van de surfomgeving kan de lokale gegevens beschermen tegen succesvol gecompromitteerde browsers. Typisch is het gebruik van beveiligingssoftware, die wordt aangeboden in een enorme markt. Ik sta echter sceptisch tegenover deze oplossingen, omdat ze de neiging hebben te worden beoordeeld of gepromoot voor reclame in plaats van advertentiedoeleinden. Alles wat u zelf kunt bedienen, zoals de instellingen van uw eigen applicaties en apparaten, moet u ook leren beheersen. Dit maakt u onafhankelijk van dure software en krijgt controle over de beveiliging van uw eigen systeem.

Belangrijke opmerking

Naast technische middelen is ook het eigen gedrag in het netwerk cruciaal om het gewenste doel te bereiken. Dit hoort dan bij het veld Awarness:
Wie zijn leven op Facebook of Twitter plaatst, neemt de analyse van de gegevens natuurlijk voor marketingdoeleinden of politieke campagnes bij de inkoop.
Degenen die als klokkenluiders niet-geanonimiseerde documenten verzenden die kunnen worden herleid tot een kleine groep mensen, riskeren hun anonimiteit.
Degenen die willekeurig software van dubieuze bronnen zoals de ComputerBild-website installeren, riskeren de beveiliging van hun systeem.


Geplaatst op:04 / 24 / 2018

Laat een bericht achter