Streaming in focus: opwindend tijdverdrijf of aanstoot?

Ongeacht of het 's avonds laat, in het weekend, voor het ontbijt is ... Tegenwoordig hoeven we niet langer een bepaalde tijd te wachten, maar kunnen we onze favoriete series of films kijken of naar de coolste liedjes luisteren als we daar zin in hebben. Dit plezier stelt ons in staat om zogenaamde streaming te doen, waarbij datastromen worden verzonden via de internetverbinding. Populaire streamingdiensten zijn bijvoorbeeld Kkiste, Kinox of Tube 8. Streaming is echt geweldig en heeft ons een nieuwe dimensie gegeven in home entertainment. Maar wat is het dat je blijft horen dat streaming illegaal moet zijn en dat gebruikers er zelfs voor kunnen worden gewaarschuwd? In het volgende artikel zullen we ons concentreren op streaming en de juridische achtergrond om al uw vragen te beantwoorden.

Hoe werkt streaming?

Laten we beginnen met de basis: streaming komt uit de Engelse taal en is in de IT voor gegevensoverdracht. Deze gegevens kunnen alleen muziek of films zijn die u in realtime kunt zien - als u een rechtopstaande en snelle internetverbinding hebt. En zonder de volledige Download op uw pc. Precies dat is ook het grote verschil met het eveneens populaire delen van bestanden, wat echter illegaal is als gegevens waarop copyright berust (welke films meestal zo vaak zijn) worden gedistribueerd en gedupliceerd.
Om herberekeningen en tijdsvertragingen bij het direct afspelen van de media te voorkomen (zou behoorlijk vervelend zijn ...), worden de extra gecodeerde (speciaal voorbereide) en gecomprimeerde gegevens echter opgeslagen in de cache van uw pc, de zogenaamde cache. Wanneer je klaar bent met streamen, worden ze meestal rechtstreeks uit de cache verwijderd, afhankelijk van de instellingen.

live Streaming

Als je naar een live voetbalwedstrijd kijkt, of als je het huidige tv-programma gebruikt, of als je snel videogesprekken voert met je vriend in Amerika, heb je te maken met livestreaming. De gegevens worden vrijwel gelijktijdig gegenereerd, verzonden en ontvangen. Dat wil zeggen, het cachegeheugen faalt, maar dit kan natuurlijk tot verstoringen leiden.

On-demand streaming

On-demand streaming daarentegen roept "on demand" op basis van uw behoeften op vanaf de server van een video-on-demand portal of iets dergelijks. U kunt meestal kiezen uit een oneindig aantal films, video's en liedjes. De absoluut magnifieke keuze! Hier wordt de cache opnieuw gebruikt, maar u kunt kiezen wanneer u uw film streamt en geen interferentie hoeft te verwachten. Het beste van alles, als je ergens of een scène wilt komen, kun je dit eenvoudig doen met on-demand streaming. Met buffering kunt u snel vooruit en achteruit spoelen en op de knop Pauzeren klikken.

Wat streamen we het liefst?

Cinema Feeling @Home

Waarom naar de bioscoop gaan, een parkeerplaats zoeken, kaartjes kopen, in de rij staan ​​voor popcorn ... - als je de bioscoop gewoon in je huiskamer kunt brengen dankzij streaming? Volgens een onderzoek van Bitkom denkt zeker 77% van de Duitse internetgebruikers van wel.
Zoals overal in het leven, geniet de stream ook van gratis videoportals zoals YouTube. Maar de klassieke tv heeft ook geleerd: in de mediabibliotheken van veel televisiestations kunnen gebruikers zowel livestreams als eerdere uitzendingen bekijken - al was het maar voor een bepaalde tijd. Je viel in slaap bij CSI net voor de release? Laat maar zitten, haal het gewoon uit de mediabibliotheek.

Naast dit gratis aanbod zijn er natuurlijk de grote betaalde services zoals Amazon Video, Maxdome, Netflix of iTunes. Hier betaal je met je bijdragen aan de makers van de media die je hebt gestreamd, bijv. B. platenmaatschappijen of filmbedrijven. Alles is volledig legaal.
Het is ook anders - en niet helemaal koosjer: op bepaalde portals kun je ook je favoriete series streamen, maar dan gratis. Meestal is dit geen licentie maar gestolen, een klassiek illegaal exemplaar. Laten we eerlijk zijn: dat een film die net naar de film is gekomen, al gratis kan worden gestreamd, is waarschijnlijk een sprookje. Of illegaal. Dienovereenkomstig moeten de exploitanten van dergelijke portals bijgevolg boetes verwachten.

Muziekstreaming: je favoriete nummers zijn altijd bij je

Als de wettelijke situatie zoals hierboven beschreven niet zo eenvoudig is voor filmstreaming, is muziekstreaming legaal. U kunt via livestream naar uw favoriete radiostations luisteren of internetradio's gebruiken. Met dat laatste is er nu een bijna oneindige reeks stijlen - van het beste van de 80ies tot grunge en klassiek. Natuurlijk bent u echter gebonden aan het programma van de kanalen en kunt u niet rechtstreeks ingrijpen.

Als je je favoriete muziekprogramma wilt samenstellen, kun je terugvallen op Music On Demand-services en hun miljoenen titels - bijvoorbeeld de populairste providers Napster, Spotify of Deezer. Met dergelijke diensten zijn er vaak twee varianten, een gratis voor advertenties of betaald zonder.

Juridisch over streaming

De beste advocaat en de streaming zijn op de een of andere manier geen erg goede vrienden of komen gewoon niet op een groene tak. Er zijn verschillende wetten die soms op die manier worden geïnterpreteerd. Deze omvatten auteursrechten en, bovenal, het publicatierecht en het reproductierecht. Maar het is duidelijk dat dit niet het geval is, zoals je kunt zien in de hele waarschuwingsverhalen. Er zijn ook geen duidelijke rechterlijke beslissingen.

Auteursrecht (UrhG)

Een film, liedje, etc. werd duidelijk door iemand "uitgevonden". Deze persoon is de auteur die door dit recht wordt beschermd. En bovenal, natuurlijk, zijn werken evenals hun distributie, publicatie en kopie. De UrhG is dienovereenkomstig vrij uitgebreid, zoals u kunt zien in deze inhoudsopgave:

Exploitatierechten:

 • reproductierecht
 • Recht van toegang van het publiek
 • tentoonstelling rechten
 • omroep
 • Lezing, uitvoering en uitvoeringsrechten
 • Recht om radio-uitzendingen te reproduceren en beschikbaar te maken voor het publiek
 • distributierecht

Morele rechten:

 • Erkenning van auteurschap
 • recht van publiciteit
 • Misvorming van het werk

Zoals hierboven vermeld, zijn de volgende twee wetten het meest interessant voor streaming:

1. recht van publiciteit

Als iets van jou is, kun je beslissen wat ermee gebeurt. Dit is niet anders met mediawerken. Alleen de auteur bepaalt hoe en wanneer hij zijn werk aan een publiek wil tonen. Hij kon zijn film gewoon in het stille kamertje bekijken en voor iedereen toegankelijk maken. Natuurlijk is er veel geld mee gemoeid, vooral in de filmwereld. Denk alleen aan de grootschalige promoties, voordat een nieuwe blockbusters naar de bioscoop komt - en hoe strikt het wordt beschermd, zodat zelfs niet van tevoren lekt. Als dat gebeurt, wat steeds opnieuw gebeurt, zijn er vooral illegale kopieën in omloop. Zijn deze op portals aan Download gepubliceerd, verbindt de desbetreffende exploitant van de portal een misdrijf en kan de auteur een schadevergoeding eisen. Maar dat heeft geen invloed op de gebruiker.

2. reproductierecht

Om een ​​werk te dupliceren, is ook de toestemming van de auteur vereist. Natuurlijk kan dit meestal goed worden betaald, voor. Bijvoorbeeld licenties waarmee serieuze streamingproviders de werken van hun gebruikers kunnen kopen. Dus alles heeft zijn juridische correctheid.
De grote vraag die in verband met deze wet opkomt is natuurlijk: is streaming een duplicaat? Dit is precies waar de (wettelijke) geesten zich verdelen. Zoals hierboven vermeld, wordt een kopie van het werk gedurende de korte tijd opgeslagen in de cache. Dat dit geen illegale duplicatie is, beweren streaming fans:

§ 44a UrhG: Toegestaan ​​zijn tijdelijke reproductiehandelingen die vluchtig of begeleidend zijn en een integraal en essentieel onderdeel vormen van een technisch proces en waarvan het enige doel is

 1. een overdracht in een netwerk tussen derden via een tussenpersoon of
 2. een rechtmatig gebruik
  van een werk of ander onderwerp, en die geen onafhankelijke economische betekenis hebben.

Concreet gaat het om dit "vluchtig of begeleidend". Het is echter duidelijk dat dit argument niet is: zelfs al is het maar tijdelijk - het zou eigenlijk niet juist moeten zijn dat miljoenen gebruikers gratis media gebruiken - of niet? Is caching echt alleen nodig voor een hogere filmkwaliteit? Is streaming toch niet illegaal?
Zie je, het ding is ingewikkeld. Voor de zekerheid moet u betaalde on-demand portals gebruiken. Er zijn tegenwoordig al veel mogelijkheden, die ook niet extreem duur zijn.

Hoe zit het met de veelbesproken waarschuwingen?

De waarschuwing is een instrument van burgerlijk recht en een document dat door een advocaat wordt verzonden. Het waarschuwt de betrokken persoon concreet en gedetailleerd dat of hoe hij zich onrechtmatig heeft gedragen (in ons geval dat hij inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht). Verder het ultieme doel van een waarschuwing, namelijk het vermijden van een proces, op de voorgrond van het document. Dit betekent dat de auteur niet naar de rechtbank wil stappen met een rechtszaak, maar de zaak buiten de rechtbank wil regelen. Dit gaat natuurlijk gepaard met kosten voor elke "beschuldigde". Een dergelijke waarschuwing is echter zeker goedkoper dan een kostbaar en tijdrovend proces.

Hoe kunt u zich een waarschuwing voorstellen?

Eenvoudig gezegd is een herinneringsbrief een brief die ofwel in de mailbox fladdert of zelfs via e-mail in uw inbox belandt. De meeste waarschuwingen zijn vergelijkbaar en hebben de volgende inhoud:

 • Aanwijzing van de betrokken personen
 • Beschrijving van inbreuk op auteursrechten en aanverwante wetgeving
 • Verzoek om weglating en ondertekening van een verklaring van beëindiging (waarin de betrokken persoon bevestigt dat hij niet langer inbreuk maakt op het auteursrecht)
 • Dreiging van juridische stappen
 • Vermelding van termijnen
 • Volmacht

Kan je worden gewaarschuwd voor streaming?

Het is duidelijk dat de juridische situatie niet en ook behoorlijk ingewikkeld is, zoals we al hebben gemeld. Op dit moment is het echter onwaarschijnlijk dat u een waarschuwing voor pure streaming ontvangt. Let op: deze zachte "alles duidelijk" verwijst naar echte streaming, niet naar het delen van bestanden! Sancties, zoals de "Luisa-zaak" laat zien.

Helaas lopen boeven niet ver achter waar onzekerheden heersen: juist vanwege deze momenteel zeer onduidelijke juridische situatie, zijn er herhaaldelijke waarschuwingen voor gebruikers van streaming die intimiderend zijn en op zoek zijn naar snel geld.

Hoewel er momenteel geen voorbeelden zijn van waarschuwingen voor gebruikers die legitiem zijn verzonden, is dit op de illegale portal van de operator niet waar. Ze kunnen worden vervolgd voor de illegale publicatie en distributie van auteursrechtelijk beschermde werken.

We hopen dat je een eerste goed overzicht van streaming hebt gekregen. Kortom, u bent als gebruiker niet aansprakelijk voor vervolging en streaming is over het algemeen niet illegaal. Tenzij de bestanden afkomstig zijn van een illegale bron. Als je zeker wilt zijn, moet je serieuze, gerenommeerde services zoals Netflix of Spotify gebruiken voor je muziek- en filmgenot en betalen voor de licenties van de auteur. Een ding dat je zeker niet kunt doen, zeg: verlies het plezier van streaming!

Bron: Copyright.de


Geplaatst op:04 / 24 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links