BigBrotherAwards toegekend voor data-octopussen zoals Alexa & Co

Op de 20. April was het weer tijd: de vereniging Digitalcourage heeft de BigBrotherAwards toegekend. "Happy" was dit jaar toegestaan, onder andere Microsoft, de Hessische deelstaatregering en Amazon. Laatst ontving de negatieve prijs zeker niet verrassend voor zijn alomtegenwoordige, tegelijkertijd irritante maar ook enigszins sinistere Alexa, haar karakter digitale stemassistent in Amazon-speakers.

Al sinds het jaar 2000 (na Amerika) wordt de Big Brother Award uitgereikt in Duitsland, wat vergelijkbaar is met de Golden Raspberry voor slechte acteerprestaties. Deze anti-Oscar gaat echter niet over filmsterren, maar over data-octopi, dat wil zeggen de grootste data-zondaars van een jaar, om ze "publiekelijk" in de schandpaal te plaatsen. Veel bedrijven, van Telekom tot Deutsche Bahn tot Lidl, zijn al beloond met de prijs voor hun negatieve behandeling van gegevensprivacy. Meestal is de prijs op de gala-avond echter niet verwonderlijk, niet persoonlijk gekozen ...

Microsoft zuigt gegevens - zonder afsluitknop

Terug naar de prijsuitreiking van dit jaar en zijn dubieuze winnaars, waaronder een enorme IT-industrie, heeft Microsoft de Big Brother Award in de categorie Technologie gewonnen. Niet voor niets: Windows 10 verzendt telemetrische gegevens (bijv. Browsergegevens of informatie over geïnstalleerde programma's) naar de servers van de groep. Shutdown? Fout! Zelfs enorme inspanningen versierter (!) Gebruiker kan niet voorkomen dat de overdracht niet compleet is, zoals een rapport van de Beierse commissaris voor gegevensbescherming van 2017 heeft aangetoond. Hoe dan ook, "normalos" hebben geen kans, omdat wijzigingen van veel klikken nodig zijn en als men er vervolgens achter komt, kan men alleen kiezen tussen "volledige" of "eenvoudige" overdracht.

Sticking point: Wat doet Microsoft met onze gegevens?

Laudator Frank Rosengart van de Chaos Computer Club had zeer duidelijke woorden tegen Microsoft: "Vanuit het oogpunt van de gebruiker is het een puinhoop dat de overdracht praktisch niet kan worden gedeactiveerd - vooral omdat er voor veel mensen geen alternatief is voor Windows als besturingssysteem vanwege compatibiliteitsredenen." Het is natuurlijk niet duidelijk wat het bedrijf eigenlijk doet met de verzamelde informatie: "Waar gaat het om Microsoft, of u uw computer eerder gebruikt als typemachine, als speelgoed, als televisie of voor beeldbewerking? En wat doet het bedrijf met deze informatie? We weten het niet. "

Hessen overdrijft het met veiligheid

Niet alleen worden bedrijven geëerd, er is ook een aparte categorie voor politiek. Hier konden de CDU en Alliance90 / The Greens zegevieren met hun nieuwe Hessian Police Act en de Constitution Protection Act, omdat zij volgens de BigBrother-jury een "weg betraden in de preventieve-autoritaire veiligheidsstaat". Concreet moeten "terroristische daders" voor preventie al vanaf het begin worden uitgerust met elektronische ketenen, die mensenrechtenorganisaties dwingen, omdat er geen strafrechtelijke aansprakelijkheid is. Bovendien wil de deelstaat Hessen een trojan introduceren die in het geheim gegevens op de apparaten van verdachten opzoekt. Dit plan kampt momenteel echter nog steeds met constitutionele problemen.

Alexa's almacht is niet goed ontvangen

Waar je ook kijkt, Amazon van Alexa komt steeds meer in meer woonkamers, maar ook op andere plaatsen zoals auto's of koelkasten. Met deze allesomvattende almacht van kunstmatige intelligentie (meestal van slimme sprekers en digitale assistenten), hebben privacy-voorstanders een probleem: de "nieuwsgierige, brutale, negen-wijze en spraakzame afluisteraars" en zijn collega's van Google Home of Apple luisteren naar hun eigenaars en sturen vervolgens alle verzamelde Informatie aan de servers van het bedrijf. Voor privacy pleit padellun een heel duidelijk geval van "een luisterinterface, bijvoorbeeld vermomd als wekker". En zelfs als de fabrikanten anders beweren: men kan niet met zekerheid weten of Alexa & Co niet alleen ALLES opneemt en niet alleen wanneer ze zijn geactiveerd. Verder bekritiseerde padeluun de komende ontwikkelingen, die angstaanjagende proporties zouden kunnen aannemen - herkent Alexa bijvoorbeeld onze stemming in de toekomst en kan dit gebruiken voor verdere manipulatie?

Monitoring van vluchtelingen door software

Ook bekritiseerd en winnaar van een BigBrotherAwards werd software gebruikt door Ceviso, die ook wordt gebruikt in vluchtelingenbeheer: "Met deze software worden verplaatsingen naar en op het terrein, voedselkwesties, medische controles, relaties, religie en etniciteit vastgelegd en opgeslagen", zei Thilo, expert op het gebied van gegevensbescherming Weichert bij zijn toespraak. Wat met dergelijke gegevens kan worden gedaan, is nu bekend: snel gekoppelde tijden bieden deze profielen van individuele mensen. Voor Weichert absoluut niet.

Verborgen gezondheidscontrole door werkgevers?

Eigenlijk een leuk idee op het eerste gezicht: een bedrijf gebruikt een app om hun werknemers tegen burn-out te beschermen of om tijdig te kunnen handelen. De BigBrotherAward-jury ziet echter iets anders: de bedrijven Soma Analytics en Ceviso Software maken het mogelijk om via hun App Kelaa de vitale functies van werknemers vast te leggen. Op die manier kunnen stresssymptomen worden opgespoord - die volgens de privacy worden beschouwd als controle en monitoring van werknemers. De app-ontwikkelaars verdedigen zelf hun werk, dit is gewijd aan de "geestelijke gezondheid op de werkplek" en wordt absoluut vrijwillig gebruikt en gecoördineerd met de ondernemingsraad & Co.

U ziet: zowel grote als kleine bedrijven, politieke partijen en co hebben veel ideeën over hoe gegevensbescherming te omzeilen of anderszins gegevens te gebruiken ... Goed dat het Big Brother Alternative elk jaar zo'n bijzonder twijfelachtige gevallen vertoont.

Bron: Time Online, BigBrotherAward


Geplaatst op:05 / 05 / 2018

Laat een bericht achter