BigBrotherAwards voor data-octopussen zoals Alexa & Co gegeven

Op de 20. April was het weer tijd: de vereniging Digitalcourage heeft de BigBrotherAwards toegekend. "Happy" was dit jaar toegestaan, onder andere Microsoft, de Hessische deelstaatregering en Amazon. Laatst ontving de negatieve prijs zeker niet verrassend voor zijn alomtegenwoordige, tegelijkertijd irritante maar ook enigszins sinistere Alexa, haar karakter digitale stemassistent in Amazon-speakers.

Al sinds het jaar 2000 (na Amerika) wordt de Big Brother Award uitgereikt in Duitsland, wat vergelijkbaar is met de Golden Raspberry voor slechte acteerprestaties. Deze anti-Oscar gaat echter niet over filmsterren, maar over data-octopi, dat wil zeggen de grootste data-zondaars van een jaar, om ze "publiekelijk" in de schandpaal te plaatsen. Veel bedrijven, van Telekom tot Deutsche Bahn tot Lidl, zijn al beloond met de prijs voor hun negatieve behandeling van gegevensprivacy. Meestal is de prijs op de gala-avond echter niet verwonderlijk, niet persoonlijk gekozen ...

Microsoft zuigt gegevens - zonder afsluitknop

Terug naar de prijsuitreiking van dit jaar en zijn dubieuze winnaars, waaronder een enorme IT-industrie, heeft Microsoft de Big Brother Award in de categorie Technologie gewonnen. Niet voor niets: Windows 10 verzendt telemetrische gegevens (bijv. Browsergegevens of informatie over geïnstalleerde programma's) naar de servers van de groep. Shutdown? Fout! Zelfs enorme inspanningen versierter (!) Gebruiker kan niet voorkomen dat de overdracht niet compleet is, zoals een rapport van de Beierse commissaris voor gegevensbescherming van 2017 heeft aangetoond. Hoe dan ook, "normalos" hebben geen kans, omdat wijzigingen van veel klikken nodig zijn en als men er vervolgens achter komt, kan men alleen kiezen tussen "volledige" of "eenvoudige" overdracht.

Sticking point: Wat doet Microsoft met onze gegevens?

Laudator Frank Rosengart van de Chaos Computer Club had hierover zeer duidelijke woorden tegen Microsoft: "Vanuit het oogpunt van de gebruiker is het een puinhoop dat de overdracht praktisch niet kan worden gedeactiveerd - vooral omdat er voor veel mensen geen alternatief is voor Windows als besturingssysteem om redenen van compatibiliteit." Bovendien is het natuurlijk niet duidelijk wat het bedrijf eigenlijk doet met de informatie die het heeft verzameld: “Wat doet Microsoft, of je je computer nu gebruikt als typemachine, als speelgoed, als televisie of voor beeldverwerking? En wat doet het bedrijf met deze informatie? We weten het niet. "

Hessen overdrijft het met veiligheid

Niet alleen bedrijven worden bekroond, er is ook een aparte categorie voor politiek. Hier konden de CDU en Bündnis90 / Die Grünen zegevieren met hun nieuwe Hessische politiewet en grondwettelijke beschermingswet, aangezien ze volgens de BigBrother-jury een "pad naar de preventief-autoritaire veiligheidsstaat" betreden. Concreet zouden "terroristische dreigingen" van meet af aan moeten worden uitgerust met elektronische enkelboeien voor preventie, die mensenrechtenorganisaties blootleggen aangezien er geen strafbaar feit is. Bovendien wil de staat Hessen een Trojaans paard introduceren dat in het geheim gegevens van verdachten op de apparaten moet extraheren. Momenteel staan ​​constitutionele problemen dit plan echter in de weg.

Alexa's almacht is niet goed ontvangen

Waar je ook kijkt: Alexa van Amazon laat zich in steeds meer huiskamers voelen, maar ook op andere plekken zoals auto's of koelkasten. Met deze zich uitbreidende almacht van een kunstmatige intelligentie (meestal van slimme luidsprekers en digitale assistenten) hebben gegevensbeschermers een probleem: de 'nieuwsgierige, brutale, slimme en spraakzame afluisteraar' en zijn collega's van Google Home of Apple luisteren naar hun eigenaren en begeleiden vervolgens iedereen Informatie naar de servers van het bedrijf. Voor privacyadvocaat Padellun is dit een heel duidelijk geval van "een luisterinterface die zich bijvoorbeeld vermomt als een wekker". En zelfs als de fabrikanten anders beweren: je weet niet zeker of Alexa & Co gewoon ALLES zal opnemen en niet alleen wanneer ze geactiveerd zijn. Verder bekritiseerde Padeluun de aanstaande ontwikkelingen, die angstaanjagende proporties zouden kunnen aannemen - herkent Alexa bijvoorbeeld onze stemming in de toekomst en kan deze deze gebruiken voor verdere manipulatie?

Monitoring van vluchtelingen door software

Een software van Ceviso, die ook wordt gebruikt bij het vluchtelingenbeheer, werd ook bekritiseerd en won een BigBrotherAward: "Met deze software worden verplaatsingen naar en op het terrein, voedseluitgaven, medische controles, familierelaties, religieuze en etnische voorkeuren geregistreerd en opgeslagen", legt gegevensbeschermingsdeskundige Thilo uit. Verzacht in zijn adres. Wat er met dergelijke gegevens kan worden gedaan, is nu bekend: deze profielen van individuele mensen worden snel aan elkaar gekoppeld. Een absolute no-go voor Weichert.

Verborgen gezondheidscontrole door werkgevers?

Eigenlijk een leuk idee op het eerste gezicht: een bedrijf gebruikt een app om zijn medewerkers te beschermen tegen burn-out of om daar tijdig tegen op te kunnen treden. De BigBrotherAward-jury ziet het echter een beetje anders: de bedrijven Soma Analytics en Ceviso Software maken het mogelijk om de vitale functies van medewerkers vast te leggen via hun Kelaa-app. Op deze manier kunnen symptomen van stress worden herkend - die functionarissen voor gegevensbescherming beschouwen als de controle en monitoring van werknemers. De app-ontwikkelaars verdedigen zelf hun werk, dit is gewijd aan "geestelijke gezondheid op het werk" en wordt absoluut vrijwillig gebruikt en gecoördineerd met de ondernemingsraad & Co.

Zoals u kunt zien, hebben zowel grote als kleine bedrijven, politieke partijen en dergelijke veel ideeën over hoe u gegevensbescherming kunt omzeilen of hoe u gegevens voor andere doeleinden kunt gebruiken ... Het is goed dat de BigBrotherAward elk jaar een aantal van dergelijke bijzonder zorgwekkende gevallen laat zien.

Bron: Time Online, BigBrotherAward


Geplaatst op:05 / 05 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links