Federale recherche: geavanceerde gezichtsherkenning - inclusief oorherkenning

Wat is er niet: Ja, dat klopt, zelfs oren kunnen helpen bij gezichtsherkenning. De federale recherche (BKA) is momenteel bezig haar biometrische systeem te controleren en mogelijk over te schakelen van een 2D naar een 3D-systeem, dat ook oorherkenning omvat. Het centrale gezichtsherkenningssysteem (GES) van het bureau is sinds 2008 in gebruik en stelt de BKA in staat zijn gegevens te onderzoeken voor identificatiedoeleinden.

Elke achtste vraag succesvol

Deze mogelijkheid wordt steeds populairder en leidt tot steeds meer vragen. Volgens het federale ministerie van Binnenlandse Zaken had 2017 26.879-zoekopdrachten (2016: 23.064, 2015: 16.773). Niet voor niets: elk achtste onderzoek van de federale politie is succesvol. Een klein verzoek heeft aangetoond dat de hits 2017 ongeveer zijn verdubbeld in vergelijking met het voorgaande jaar. Een groot succes en eindelijk een zinvol gebruik van biometrische gegevens (we zeggen alleen: gezichtsherkenning door Facebook ...).

De politieautoriteiten en sinds 2009 ook de federale politie zijn in hun zoekopdrachten ongeveer vier miljoen foto's uit het centrale INPOL-bestand beschikbaar. Deze kunnen worden vergeleken met het biometrische gezichtsherkenningssysteem. De staatsbureaus voor de bescherming van de grondwet hebben er echter geen toegang toe. Interessant is dat de federale politie met hun "1 van 8" een veel beter slagingspercentage heeft dan de BKA met alleen "1 van 34", maar de redenen hiervoor zijn onbekend.

Een droom van de toekomst: automatisch & in realtime in plaats van handmatig?

De toekomst houdt niet op bij het politiezoekwerk: op dit moment wordt het systeem alleen handmatig gebruikt bij persoonlijke controles of onderzoeken. Het pilootproject "Berlin Südkreuz Safety Station", dat het BKA samen met de federale politie en de Deutsche Bahn uitvoert, geeft echter hoop op nieuwe, nog efficiëntere methoden. Als onderdeel van het project wordt het gebruik van een automatische realtime query gecontroleerd, die bijna als een alarm werkt. Als een gezocht persoon een dergelijke camera passeert, die op het systeem is aangesloten, meldt zij dit.

Manhunt en reconstructie van de plaats delict via video-opname

Maar terug naar de "oren-update": de afgelopen jaren was het BKA hier het project "GES-3D", waarmee ook oorherkenning mogelijk is. De huidige beoordeling geeft waarschijnlijk aan dat misschien een verhuizing naar dit 3D-systeem is gepland. Bovendien is het BKA ook betrokken bij verschillende projecten met de video-analyse en wil het een "video-evaluatieplatform" tot leven brengen om mensen op video's te identificeren. Een ander spannend onderwerp is de reconstructie van plaats delicten met behulp van videobestanden. Ook hier worden passende opties onderzocht of modellen gemaakt. CSI doet de groeten!


Geplaatst op:04 / 08 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links