Gegevenslijst Cambridge Analytica insolvent

Zegt Cambridge Analytica iets anders? Precies, het datacollectorbedrijf heeft in de loop van het Facebook-gegevensschandaal van dit jaar op een lelijke manier in de schijnwerpers gestaan, omdat het naar verluidt gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers opzoog en ook voor dubieuze doeleinden gebruikte. Nu heeft Cambridge Analytica haar faillissement aangekondigd. Het onderzoek gaat door ondanks het uit bedrijf gaan, zoals de Britse autoriteit voor gegevensbescherming benadrukt: "We zullen ook eventuele opvolgers onderzoeken om de veiligheid van het publiek te waarborgen."

Cambridge Analytica kondigde begin mei het einde aan omdat het volgens de “Wall Street Journal” leed onder ernstige klantenverliezen en de juridische kosten bleven stijgen in de nasleep van het gegevensschandaal: “Door de golf van berichtgeving in de media hebben praktisch al onze klanten en leveranciers ons Omgekeerd, ”zei het bedrijf, waarvan de Britse moedermaatschappij SCL Elections ook heeft gestaakt.

Verkiezingsmanipulatie via Facebook-gegevens?

Natuurlijk geen goed nieuws voor de medewerkers van Cambridge Analytica. Het is echter niet helemaal onschuldig, zoals de dekking in het kader van het Facebook-gegevensschandaal suggereert: Cambridge Analytica had via de enquête-app van een Cambridge-professor en via het "vrienden" -principe van Facebook-toegang tot miljoenen gebruikersgegevens. Als dit geen triviaal misdrijf is, zouden de gegevens misbruik zijn gebruikt - en ook voor politieke doeleinden. Cambridge-leidinggevenden hebben onlangs beweerd dat de gegevens voor de gerichte kiezersbenadering werden gebruikt in de campagne voor de presidentsverkiezingen van Donald Trump. Het bedrijf ontkent dit zelf en wijst ook op een onafhankelijk onderzoek om dit te bevestigen.

Facebook zelf heeft het hele ding met een vertraging vertraagd: de groep sloot genoemde interface al 2014. Desalniettemin bevindt het zich momenteel in een ernstige crisis, aangezien het schandaal van 84 miljoen gebruikers of hun gegevens zou moeten worden beïnvloed. Cambridge Analytica beweerde gegevens te hebben ontvangen van 30 miljoenen gebruikers.

Betekent het afsluiten echt het einde voor Cambridge?

Volgens NBC hebben Cambridge Analytica-investeerder (en vurige bewonderaar en supporter van Trump) Rebekah Mercer en verschillende topmanagers van het bedrijf, waaronder technologiechef Alexander Tayler, al een ander bedrijf genaamd Emerdate gered vóór het schandaal , Interessant is dat deze op hetzelfde New York-adres is geregistreerd als de lokale Cambridge Analytica-winkel. Dus gewoon een nieuwe hoed voor een oud bedrijf? Niet onwaarschijnlijk gezien de recente ontwikkelingen.

Tot slot een zeer belangrijke vraag voor reflectie voor ons allemaal: Cambridge Analytica is (althans onder deze naam) gestopt met werken. Maar wat gebeurt er met de gegevens van de 30 miljoen Facebook-gebruikers die het bedrijf heeft ontvangen? We zijn benieuwd of we ooit zullen weten dat ...


Geplaatst op:05 / 04 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links