"EU-VS-privacyschild" is een farce voor alle burgers van Europa!

De eerste informatie over de nieuwe overeenkomst geeft u een glimp van privacy! De nieuwe transatlantische overeenkomst voor gegevensuitwisseling is er.

eu-usa
eu-usa

De EU-commissie heeft dit op Twitter aangekondigd, wat de kern van de zaak perfect illustreert. De diensten van grote Amerikaanse diensten zoals Twitter, Facebook of Google zijn immers elementaire componenten van internet, waarvoor geen Europees alternatief bestaat. Telkens wanneer een Europeaan zich aanmeldt bij een dergelijke dienst, stromen gegevenspakketten naar de VS - en naar de surveillancenetwerken van de lokale inlichtingendiensten. Passieve EU-commissie NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft op indrukwekkende wijze aangetoond dat de Amerikaanse autoriteiten, ongeacht diplomatieke betrekkingen of zelfs ethische geboden, massagegevens verzamelen van burgers van gelieerde gemeenschappen. Dat deed ook het Europese Hof van Justitie (HvJ), dat de "Safe Harbor" -overeenkomst om commerciële gegevens uit te wisselen vernietigde. Met dank aan Europeanen de Oostenrijkse gegevensbeschermer Max Schrems, die onvermoeibaar de rechtspraak heeft geprobeerd (en nu waarschijnlijk moet blijven vechten).

Op zichzelf heeft de EU-commissie niets gedaan.

EU-burgers nog steeds "naakt" Nu heeft de Commissie met Amerikaanse functionarissen overeenstemming bereikt over een nieuwe veilige haven met de voor PR geoptimaliseerde titel "EU-VS-privacyschild"Werd verstrekt. "Het is als het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'", aldus de gegevensbeschermingsorganisatie Edri over de deal: de EU is waarschijnlijk nog steeds naakt wat de privacy van haar burgers betreft. Hoewel de details van de overeenkomst nog niet bekend zijn, schetsten EU-commissarissen Věra Jourová en Andrus Ansip de overeenkomst - alarm slaan voor voorstanders van privacy. Amerikaanse hoofd van de inlichtingendienst heeft zelfs tegen de senaat gelogen, want ze hadden niets beters te bieden dan een "Amerikaanse ombudsman voor EU-burgers" en "brieven" die werden ondertekend door hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Amerikaanse beleid en inlichtingenkringen.

Een wensenlijst voor het christelijke kind van bescherming, dat een strikte, zorgvuldig geformuleerde overeenkomst onder Europees toezicht niet kan vervangen. De Amerikaanse inlichtingencoördinator James Clapper loog zelfs onder ede tegen de Amerikaanse senaat als het ging om toezicht op zijn eigen burgers. Na de onthullingen van Snowden gaf hij als motief "nationale veiligheid". Dat is wat EU-vertegenwoordigers moeten weten als ze het hebben over "wederzijds begrip".

Economische belangen winnen

Maar uiteindelijk is het vergelijkbaar met de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming of de afgeschafte netneutraliteit: oppervlakkige economische belangen zijn belangrijker dan grondrechten. Eind januari waarschuwde de Federale Vereniging van Duitse Industrie dat een onderbreking van de gegevensuitwisseling - die het gevolg zou zijn geweest van een gebrek aan overeenstemming - "onvoorziene gevolgen zou hebben voor duizenden bedrijven". Maar het tegenovergestelde zou het geval zijn geweest: aangezien alle bedrijven dan hun gegevens in Europa zouden moeten opslaan, zou het tot een explosie in de cloudindustrie zijn gekomen. Maar de EU-Commissie geeft er de voorkeur aan door te gaan als voorheen - althans totdat zij het HvJ herinnert aan de grondrechten.

Links: Max Schrems-initiatief

(Fabian Schmid, 2.2.2016) - derstandard.at/2000030263338/EU-US-Privacy-Shield-Wunschbrief-ans-Datenschutzchristkind


Geplaatst op:02 / 03 / 2016

Laat een bericht achter