Facebook-gegevensschandaal: veel meer dan gegevens van 50 miljoenen getroffen gebruikers?

Slechte krantenkoppen en geen einde in zicht: Facebook is momenteel geschokt door het ergste schandaal in zijn hele geschiedenis en verliest bijna elke seconde van miljarden van zijn aandelenwaarde. Naar verluidt heeft het bedrijf ongeautoriseerde gebruikersgegevens verzameld voor politieke doeleinden. Een heel duidelijke no-go. Nu, de klokkenluider die de bal aan het rollen bracht, maar nog een ding heeft het IT-portaal "Techcrunch" ingesteld: volgens Chris Wylie, een voormalige medewerker van Cambridge Analytica, zou het aantal getroffen gebruikers veel hoger kunnen zijn dan dat van De media communiceerden 50 miljoenen.

De hele ellende op het gebied van gegevensbescherming begon met de Facebook-app Thisismydigitallife, die ongeveer 270.000-gebruikers heeft gedownload en ook de gegevens van vrienden onder de aandacht had moeten brengen. Deze gegevens bereikten vervolgens Cambridge Analytica. Door de mogelijkheid van dergelijke programma's, alleen om gegevens van vrienden te verwerken, kwam het tot het toch al ongelooflijke aantal geruchten van 50 miljoenen getroffen gebruikers.

Facebook privacy schandaal
Facebook privacy schandaal

50 miljoen aantoonbaar - maar de realiteit ziet er anders uit volgens Whistleblower

Dat was voordat klokkenluider Chris Wylie weer sprak. Hij werkte twee jaar voor Cambridge Analytica, was er vanaf het begin en kon behoorlijk wat opschieten. Bovenal realiseert hij het model voor psychologische data-analyse om exacte profielen van gebruikers te kunnen maken. Naar verluidt was Donald Trump ook voorstander van het uitbrengen van stemmen in zijn 2016-campagne ... Maar waarom beoordeelt Wylie de getroffen gebruikers zelfs nog hoger? Hij vertelde een Britse parlementaire commissie dit als volgt: "Voor de 50 miljoenen zijn er documenten waarnaar de media kunnen verwijzen - dit cijfer is redelijk veilig voor de media. Maar naar mijn mening en mijn herinneringen zijn deze 50-miljoenen te laag ingesteld. "

Gegevens misbruikt voor politieke doeleinden?

Denk je dat het niet erger kan worden? Verre van: naar verluidt zou de data-analyse specialist Palantir toegang tot de gegevens moeten hebben gehad. Ten eerste werden volgens de klokkenluider alleen kleine gegevenssets van de app gelanceerd om te zien of deze konden worden gekoppeld aan kiezersregisterinformatie. Toen het succes van Cambridge Analytica het bewees, werden 2014 10.000-gebruikers gebruikers in mei om de snelheid van gegevensverzameling via de app te testen. De ontwikkelaar van de app, professor Alexsandr Kogan van de universiteit van Cambridge, ontving vervolgens aanzienlijk grotere bestellingen in de zomer 2014 - en het schandaal volgde zijn loop.

Bij deze uitgebreide activiteiten was volgens Wylie ook Palantir betrokken, en ondersteunde zelfs de ontwikkeling van modellen. Helemaal zonder contract ... Dit is echter nooit gebeurd, dus in ieder geval de officiële verklaring van Palantir aan de "New York Times": het werd als een samenwerking beschouwd, maar toen verworpen. De managers van het bedrijf wilden niet in de context van een keuze zijn.

In hoeverre wordt de EU getroffen?

Het meeste van het ongelooflijke verhaal vond plaats, zo klinkt het, in de VS. Maar wat betekent het dataschandaal eigenlijk voor de EU en onze zeer persoonlijke privacy? Want wie is er niet vertegenwoordigd op Facebook en dus een mogelijk slachtoffer? Mark Zuckerberg kondigde aan dat er een onderzoek gaande is door verschillende regelgevende instanties om duidelijk te maken hoeveel gebruikers uit elk land getroffen zijn. Hieruit had moeten blijken dat "slechts" één procent van de gebruikers afkomstig was uit de EU, d.w.z. 500.000 gebruikers - wanneer men uitgaat van het "officiële" aantal van 50 miljoen. In werkelijkheid, of volgens de laatste informatie van klokkenluider Whylie, zouden deze getroffen EU-burgers natuurlijk veel meer kunnen zijn ... Maar Facebook heeft aangekondigd dat het alles heel precies en nationaal zal opsplitsen: de Downloadde app en hun vrienden die mogelijk ook worden beïnvloed door hun privacy-instellingen.

Meer van Facebook wordt Mark Zuckerberg al snel persoonlijk verraden: nadat hij de aanklacht van het Britse parlement heeft uitgeschakeld, maar hij heeft nu maar een CNN-interview goedgekeurd, dat volgens Bloomberg waarschijnlijk op 12 staat. April zou moeten plaatsvinden. We zijn erg enthousiast en houden je op de hoogte!


Geplaatst op:04 / 03 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links