Houdt zelfs een megaschandaal je niet tegen om je gegevens op te zuigen?

Zoals bekend en het onderwerp van de dag in de wereldwijde media, is Facebook betrokken bij een behoorlijk schandaal. Ondertussen zouden zelfs tot 87 miljoenen leden wereldwijd worden getroffen door de onwettige overdracht van gegevens aan analysebedrijven. Nu zou je denken dat Facebook dat zou denken. Maar nee, het bedrijf is echt goed in het verzinnen van nieuwe, nog geavanceerdere manieren om uw gegevens op te zuigen. We vertellen je wat er aan de hand is!

Facebook heeft al een verontrustende hoeveelheid toegang en verzamelt nog steeds gegevens en gaten - elke interactie, elke foto, enz. Maar onder het mom van veiligheid en privacy, duwt het bedrijf nu apps en functies die hun werkelijke beschermingsdoel perfect ondermijnen. Hier zijn 3-nieuwigheden die je volgens Facebook zouden moeten beschermen, maar eigenlijk meer gegevens van je verzamelen.

1. De Facebook-app Onavo verzamelde zelfs uw gegevens wanneer u NIET op Facebook bent

In februari werden Facebook-gebruikers geconfronteerd met een nieuw menu-item genaamd Protect, dat rechtstreeks naar de Onova-app leidde. De app belooft "een back-up van uw gegevens te maken wanneer u op internet surft en informatie deelt" door uw internetverbinding te beveiligen. Als u Onova gebruikt, gaan al uw gegevens en gebruiksgedrag rechtstreeks naar Onova en uiteindelijk naar Facebook. Als men naar de bijbehorende gegevensbeschermingsvoorwaarden kijkt, ontstaat een somber beeld:

"We mogen de informatie die we ontvangen gebruiken om nieuwe en innovatieve diensten aan te bieden, te analyseren, te verbeteren en te ontwikkelen voor gebruikers, gelieerde ondernemingen en derden.

"We mogen persoonlijke informatie delen met derden en gelieerde partijen."

Onder de genoemde partners is natuurlijk Facebook, "maar niet exclusief", maar ook meer.

Een maand later bracht Onavo een andere app uit genaamd Bolt App Lock. Hiermee kunt u beveiligingsmaatregelen zoals pincodes en vingerafdrukidentificatie aan uw apps toevoegen. Maar je stuurt natuurlijk wel Download en het gebruik van deze app onvermijdelijk uw gebruikersgegevens en netwerkinfo naar Facebook, evenals "Beschermen". Facebook kan het bijvoorbeeld gebruiken om erachter te komen wat je weg trekt van Facebook en zijn producten naar Instagram en WhatsApp.

Na een enorme opschudding over de extreme extra data-extractie door Onavo voor Facebook, nam de App Store de Bolt App Lock een paar dagen na de release terug van het programma.

2. Facebook Face Detection had u zonder uw medeweten kunnen toevoegen

In maart werden Facebook-gebruikers in hun nieuwsfeed geïnformeerd over de verbeterde software voor gezichtsherkenning die hen op alle foto's identificeert. De software belooft ook te beschermen tegen misbruik van uw foto's door vreemden en helpt mensen met visuele beperkingen om mensen op foto's te herkennen. Facebook stuurde twee soorten info: een zei dat je je kunt aanmelden; de andere zei dat je al geregistreerd bent en dat je je op verzoek kunt afmelden.

Onder het mom van meer veiligheid heeft Facebook echter alarmerend geavanceerde biometrische mogelijkheden: voorheen scande het foto's van vrienden om te zien of ze waren opgenomen. Nu scant Facebook ELKE ENKELE foto voor u geplaatst! De software bepaalt menselijke gezichten met een nauwkeurigheid van 98% en identificeert één persoon onder 800 miljoenen anderen binnen 5 seconden. Geen wonder dat er grote zorgen zijn over wat Facebook eigenlijk van plan is te doen met deze biometrische gegevens.

Gelukkig vechten sommige groepen op Facebook voor deze kracht. Op dit moment is er een recent juridisch geschil in Illinois. Als de groep hier wint, kan dat beperkingen betekenen voor de biometrische gegevensverzameling van Facebook.

3. Facebook gebruikt 2FA om u tekstberichten te sturen

Two Factor Authentication (2FA) is een beveiligingsmaatregel die volkomen logisch is voor het beschermen van uw accounts. Facebook is echter een stap te ver gegaan door 2FA te gebruiken om zijn gebruikers te spammen met sms-berichten. Dit heeft sommige gebruikers zo erg geïrriteerd dat ze hun volledige 2FA-maatregelen gedeeltelijk hebben uitgeschakeld - wat natuurlijk de algehele beveiliging vermindert. Dus als u uw telefoonnummer niet met Facebook wilt delen, maar toch uw Facebook-beveiliging wilt verhogen, kunt u uw codegenerator of een beveiligingssleutel gebruiken.

Wil je weten wat Facebook over jou weet? Geen probleem!

Ondanks alles ben je een Facebook-fan en wil je deze (nog) niet verwijderen. Om te zien wat Facebook over u weet, kunt u eenvoudig al uw interacties op Facebook archiveren downloads. Volg gewoon de uitleg op de Facebook-pagina ("Hoe kan ik een kopie van mijn Facebook-gegevens downloaden?") En u ontvangt een info zodra het archiveren van uw gegevens is voltooid.

In dit archief vindt u al uw interactie met Facebook sinds uw registratie, waaronder:

  • alle communicatie met Fre
  • unden (en vrienden) al uw foto-metadataAanmelden
  • en sessiegegevenspunten
  • Honderden foto's gebruikt voor gezichtsherkenning
  • uw contactenlijst

Alleen al de grootte van het archief zal je zeker twee keer laten nadenken over hoe je omgaat met het sociale netwerk.

Afgezien van uw persoonlijke privacy (wat natuurlijk bijzonder belangrijk voor u is), zouden we ons allemaal zorgen moeten maken over de onbeperkte, onverzadigbare tactieken van gegevensverzameling. Namelijk als het gaat om het misbruik van deze gegevens. Zoals het Cambridge Analytica-gegevensschandaal heeft aangetoond, kunnen deze gegevens massaal (en op de meest verontrustende manier) van invloed zijn op (wereld) gebeurtenissen.

Hoe onschadelijk je persoonlijke Facebook-gebruik ook is - van het uploaden van foto's tot contact houden met vrienden: het is meer dan duidelijk dat Facebook je gegevens helemaal niet onschadelijk gebruikt ...


Interessante tweet ook van de Oostenrijkse Max Schrems:

https://twitter.com/maxschrems/status/983810482011242496


Geplaatst op:04 / 06 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links