Zelfvernietigend nieuws, kunstmatige intelligentie en co

De nieuwste update van Gmail, Google heeft geen moeite gespaard en heeft echt veel bedacht. Sinds eind april hebben 1,4 miljard gebruikers van de mailservice niet alleen gekozen voor een strak ontwerp. Nee, zelfs bij nieuwe functies werd niet opgeslagen. Met de 'belangrijke' update belooft Google 'veiliger, sneller en efficiënter werken'. En inderdaad, er zijn echt een aantal opwindende innovaties die zowel de veiligheid en bruikbaarheid als het gebruikerscomfort aanzienlijk verhogen.

Kunstmatige intelligentie denkt voor u

Terwijl je rondkijkt, is één ding duidelijk: tegenwoordig werkt bijna niets zonder kunstmatige intelligentie. Alexa & Co zijn al quasi het goede geluid en de basisuitrusting van smartphones, services, kachels enz. Duidelijk zodat Google graag zou willen meedoen - en doet de vernieuwde Gmail met verschillende functies. Ben je vergeten een belangrijke e-mail in je inbox te lezen? Geen probleem: Gmail herinnert je vanaf nu meerdere keren eraan (zogenaamd zonder "te irritant" te zijn) en zorgt er met "Nuding" voor dat "niets verloren gaat", aldus Google. Bovendien helpt de functie "Smart Reply" u om antwoorden te schrijven door u (hopelijk zinvolle) suggesties te bieden.

Wat we ook leuk vinden, is het automatisch afmelden voor de nieuwsbrief. Hoe vaak komen we dezelfde nieuwsbrieven tegen die ons niet interesseren en we verwijderen ze onmiddellijk. Natuurlijk is uitloggen meestal te vervelend voor ons ... De GI van Gmail herkent het gebrek aan interesse en laat je het abonnement opzeggen door te klikken.

E-mails die zichzelf vernietigen

Mission Impossible verzendt groeten (hoewel niet zo dramatisch geënsceneerd): de nieuwe "vertrouwelijke modus" voorziet gevoelige E-Maisl van een vervaldatum. U kunt zelf bepalen wanneer het bericht zichzelf verwijdert. In plaats van een e-mail ontvangen de ontvangers alleen een link (behalve voor andere Gmail-gebruikers), waarmee ze ook e-mails kunnen terugbellen. Ook een leuke extra voor vertrouwelijke e-mails is zijn eigen beveiligingsfunctie door middel van IRM-besturingselementen (Information Rights Management), waarmee u kunt voorkomen dat de ontvanger uw e-mail doorstuurt, downloadt of afdrukt met een druk op de knop. Hoewel niet onmiddellijk, maar in de komende weken zal er nog een beveiligingsverbetering zijn: dan kunt u een tweefactorauthenticatie activeren via sms-code voor uw e-mails.

Gemakkelijker te onthouden en te begrijpen

Google heeft in de nieuwe update veel belang gehecht aan de veiligheid van zijn gebruikers. Waarschuwingen over verdachte e-mails (malware, pishing) worden bijvoorbeeld extra groot weergegeven. Je kunt de gigantische rode aanwijzingen niet missen. Als iemand het niet goed met elkaar eens is over deze belangrijke kwesties, is het ook voor hen gemakkelijker: de aanwijzingen zijn nu in eenvoudiger taal geschreven en vertellen duidelijk en begrijpelijk wat te doen.

herinneringen

De nieuwe e-mail is belangrijk, maar nu niet? Maar wil je het niet vergeten? Geen probleem voor Gmail. Net als andere e-mailservices heeft Google nu een snooze-functie geïntroduceerd. U kunt e-mails voorzien van een individuele deadline, totdat ze worden weggezet en vervolgens automatisch terugkeren naar uw gezichtsveld. Deze nieuwe functie is bijvoorbeeld interessant voor het boeken van vluchten, als ze nog ver weg zijn.

Herzien materiaalontwerp

Natuurlijk denk ik aan het grafische herontwerp in het duidelijke materiaalontwerp van Gmail: nieuwe zijbalken maken het u gemakkelijker toegang te krijgen tot en te werken met notities, taken, agenda-items en andere add-ons. Er is nu ook een aparte app voor iOS en Android. Online is één ding, maar zelfs offline heeft Google iets bedacht: als u wilt dat e-mails van de afgelopen 90-dagen lokaal worden opgeslagen en dienovereenkomstig kunnen worden bewerkt in de internetloze Flieger & Co.

Nogal veel nieuws. Nu hoeft Gmail alleen maar zijn belofte van "veiliger, sneller en efficiënter" te houden in de reality-test. Wij zijn benieuwd!

Bron: Heise, standaard


Geplaatst op:05 / 03 / 2018

Laat een bericht achter