Onbeperkte Duitse gegevensbewaring komt niet op gang

Pech voor Duitsland: met de geplande bewaring van gegevens wil en wil het niet werken. Nadat de Duitse wetgevende macht vorig jaar voor de hogere administratieve rechtbank voor Noordrijn -Westphalia de dollar had, heeft hij nu gefaald in Keulen. De rechtbank daar betekent dat het bewaren van gegevens in strijd is met de EU-wetgeving. Niet zo eenvoudig dus ...

Gegevensbewaring is opgeschort sinds de zomer 2017

Meer in het bijzonder was het geschil aanhangig bij de administratieve rechtbank van Keulen, de Duitse Telekom, die - met succes en bij gerechtelijk bevel bevestigd - tegen het bewaren van de gegevens van de verbindingsgegevens van hun klanten had geweigerd. Over het algemeen is het bewaren van gegevens sinds de zomer van 2017 geen probleem en wordt het afgesloten vanwege het negatieve oordeel in Noord-Rijnland-Westfalen en vervolgens door het Federale Netwerkagentschap. Duidelijk geval van pech voor de Duitse wetgever - en geluk voor de getroffen klanten of de bedrijven.

Niet in overeenstemming met EU-wetgeving

In juridische taal betoogde de administratieve rechtbank van Keulen de afwijzing als volgt: dat de regel een "algemene en willekeurige bewaring van alle verkeers- en locatiegegevens van alle deelnemers en geregistreerde gebruikers met betrekking tot alle elektronische communicatiemiddelen" zou willen initiëren. En dat is precies wat de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie niet doet.

Beroep mogelijk

De Duitse wetgever had dubbel ongeluk in Keulen met het bewaren van gegevens in Keulen. Ook eind april slaagde de in München gevestigde provider Spacenet, samen met Eco, de Duitse vereniging voor de interneteconomie, erin om volgens de Eco-procedure een procedure voor de administratieve rechtbank in te stellen. Over het algemeen is de geschiedenis het bewaren van gegevens, maar ondanks de drie beoordelingen niet. Eco stelt ook dat hoger beroep en de sprongsherziening bij de Duitse federale administratieve rechtbank in Leipzig mogelijk is. Wij denken dat de Duitse wetgever zeker niet zal opgeven en doorgaan. Misschien slaagt hij in het volgende geval met zijn impopulaire dataretentie?

Bron: APA


Geplaatst op:05 / 13 / 2018

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links