WPA2 kwetsbaarheid praktische hulp & aanbevelingen van de BSI

Iedereen die vorige week de media heeft gevolgd, zal meerdere keren zijn gewaarschuwd dat dit nu van henzelf is Wi-Fi-netwerk thuis als onveilig van toepassing is.

Wat is daar de reden voor?

Wat zegt de BSI daarover?

En wat kun je echt doen om zeker te zijn?

Het beveiligingslek met WPA2

De reden waarom niemand in de afgelopen jaren heeft opgemerkt dat de veilige authenticatie op WLAN-routers via WPA2 niet veilig is, kan met vertrouwen worden toegeschreven aan de Amerikaanse dienst "CIA" en ook aan de Duitse geheime dienst "BND". Omdat de kloof al 6 jaar geleden bekend was volgens informatie die ook uit het fonds van Edward Snowden komt. De geheime diensten wilden deze maas in de wet zelf gebruiken in plaats van deze informatie openbaar te maken. Als gevolg hiervan is bijna 96% van alle wifi-routers die vandaag in gebruik zijn en ook de eindapparaten eindelijk uitgerust met een onveilige oplossing. Dat heeft gevolgen voor miljarden apparaten wereldwijd!

Door dit beveiligingslek kunnen vreemden toegang krijgen tot het eigen netwerk van de router en, net als andere apparaten die het netwerk gebruiken, toegang krijgen vanwege een lagere beveiliging in hun eigen netwerk. De gevaarlijkste verdachte optie is om de gegevens van alle gebruikers die de router verlaten te kunnen doorsturen en mee te kunnen lezen. Die kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op bankgegevens.

Het probleem van het WPA2-probleem.

Zoals zojuist beschreven, is het eerste probleem dat het elk apparaat op de markt of in gebruik beïnvloedt, dus er is geen snelle oplossing. Het tweede probleem is dat het zeer lonende nieuwe aanvalscenario's mogelijk maakt die niet lang zullen duren. En ten derde is het helaas het geval dat de meeste apparaten nauwelijks zijn beschermd tegen aanvallen van hun eigen lokale netwerk. (Zie de automatische Windows-shares binnen uw eigen netwerk).

Dus het is tot nu toe relatief een serieus en serieus probleem, maar dat zal niet snel opgelost worden. Totdat elke gebruiker nieuwe routers en nieuwe apparaten heeft, moeten we gewoon met dit beveiligingslek leven!

Wat zegt de BSI?

WPA2 security gap praktische hulp & aanbevelingen van de BSI 2De Duitse BSI zorgt graag voor de veiligheid van particuliere gebruikers. Ze verbergen echter dat aangrenzende diensten zoals de BND dat al jaren moesten weten!

Wat bevelen de mannen van de BSI aan?
In het kort kunt u de uitspraken samenvatten over:

 • Het probleem blijft lang bestaan
 • Er is geen remedie
 • Bescherm elk apparaat alsof het zich niet in uw eigen netwerk bevindt.
 • Gebruik voor gegevensoverdracht VPNTunnels om het risico van monitoring of spionage van gevoelige gegevens te vermijden.

Het relevante deel van de BSI is:

“Gebruik je wifi-netwerk alsof je inbelt op een openbaar wifi-netwerk, bijvoorbeeld in je favoriete café of op het treinstation. Geen gevoelige gegevens verzenden of gebruik daarvoor een VPNtunnel. Bekabeld surfen is ook nog steeds veilig. Bedrijven moeten hun werknemers sensibiliseren en passende maatregelen nemen om hun bedrijfsnetwerken te beveiligen. Beveiligingsupdates zijn al aangekondigd door verschillende fabrikanten en moeten door de gebruiker worden geïmporteerd zodra ze beschikbaar zijn ”, legt Arne Schönbohm, voorzitter van de BSI, uit. (Link: Bijdrage van de BSI)

De verklaring met de VPNTunnel is daarom al opmerkelijk, omdat dit natuurlijk altijd een van de belangrijkste argumenten voor het gebruik van een VPNs is. In dit geval worden echter alleen inkomende en uitgaande gegevens via internet beschermd tegen de toegang van vermeende hackers, die al verbinding hebben gemaakt met hun eigen netwerk.

Wat kunt u nu doen?

De kloof tussen WPA2 zal ons jarenlang bezig houden en er zal in de nabije toekomst geen oplossing zijn. Je kunt niet op alle apparaten updates krijgen, en zelfs als je dat via updates kunt repareren, zullen ze waarschijnlijk alleen nieuwere hardwareapparaten beïnvloeden en nooit alle. We moeten dus een manier vinden om ermee om te gaan.

Daarom de volgende praktische tips om uw netwerk te beveiligen:

 1. Controleer alle beveiligingsinstellingen van alle apparaten in uw netwerk.
  Plaats ze allemaal waar ze kunnen, dat ze geen gedeelde mappen of lagere beveiligingsinstellingen hebben binnen hun eigen netwerk dan wanneer ze beschikbaar zouden zijn. Dit geldt ook in de eerste plaats voor NAS (opslagoplossingen), Windows-computers, Mac OS-computers, toegang tot de router zelf (wachtwoordbeveiliging en SSL-codering als een must om toegang te krijgen tot de configuratie, enz.
 2. Verwijder indien mogelijk alle niet-beveiligbare apparaten in uw eigen netwerk.
  Dus USB-sticks dienen bijvoorbeeld als een netwerkschijf en zijn verbonden met de router. Stel dat zelfs toegang van derden tot uw router zou kunnen hebben en daarom toegang hebben tot deze gegevens.
 3. Zet alle bestaande firewalls van de afzonderlijke apparaten terug op "standaardinstellingen" en verwijder zo alle releases die in de loop van de tijd zijn toegewezen om ze opnieuw in te stellen.
 4. Controleer alle apparaten om ervoor te zorgen dat het delen van mappen of gedeelde gegevens op hun eigen netwerk niet is toegestaan.
 5. Gebruik een voor al uw activiteiten op internet VPNAanbieder van uw vertrouwen.
  Gebruik dit als je kunt VPN-Service altijd en 24 uur per dag (eventueel ook met een VPN-Routers!)

Het grootste probleem kan NAS of online opslagoplossingen in uw eigen netwerk zijnomdat ze synchroniseren en meestal toegang verlenen vanaf hun eigen netwerk met sterk verminderde beveiligingsinstellingen. Controleer daarom de instellingen van uw NAS (Synology, QNap, enz.) En bepaal dat deze apparaten alleen toegankelijk zijn in hun eigen netwerk als beperkt en veilig vanaf internet.

 

 


Geplaatst op:10 / 31 / 2017

Laat een bericht achter

Zorg voor gelieerde links